Jak się przygotowuje koliwo?

Data:13.03.2017 r.

  • Foto: www.orthphoto.net/photo.php?id=1982 autor: Marfik

    Foto: www.orthphoto.net/photo.php?id=1982 autor: Marfik

Chociaż pierwszy tydzień Wielkiego Postu już za nami, to w pamięci niewiątpliwie mamy jeszcze wspomnienie wydarzenia, z którym mamy do czynienia praktycznie tylko raz w roku. Chodzi o oświęcenie koliwa. Jak już pisaliśmy, obyczaj jego przyrządzania ma swoje źródło w okresie prześladowania chrześcijan za cesarza Juliana Apostaty i odnosi się do św. męczennika Teodora Tyrona. Cesarz nakazał skraplać krwią zwierząt ofiarnych żywność, aby uniemożliwić wyznawcom Chrystusa przestrzeganie pierwszego tygodnia Wielkiego Postu. Święty Teodor zjawił się we śnie biskupowi Konstantynopola Eudoksjuszowi i nakazał, aby chrześcijanie nie kupowali żywności, lecz jedli pszenicę z miodem i jagodami. Na pamiątkę tego wydarzenia w pierwszym togodniu Wielkiego Postu w świątyniach święci się koliwo i rozdaje je wśród wiernych. Tego, jak przygotować koliwo, można będzie dowiedzieć się w najbliższy piątek 17 marca, po Krestnoj Pieśni. Proboszcz parafii w Sokółce, ks. mitrat Włodzimierz Misiejuk serdecznie zaprasza o godz. 17.00 na nabożeństwo, a po nim, na spotkanie w sali parafialnej, gdzie przedstawione zostaną tajniki receptury i sposób przygotowania koliwa.

 

Adam Matyszczyk

Script logo