Warsztaty z przygotowania koliwa

  • Foto: o. Łukasz Ławreszuk

    Foto: o. Łukasz Ławreszuk

W miniony piątek (22 marca), niecodzienną lekcję religii przygotował swoim podopiecznym o. Łukasz Ławreszuk. Po wcześniejszym uczestnictwie w Boskiej Liturgii Uprzednio Uświęconych Darów, uczniowie klas: IV-VI Szkoły Podstawowej Nr 1 w Sokółce, udali się do zaprzyjaźnionego Zespołu Szkół Rolniczych. Tam, wraz ze swoim katechetą oraz Panią Anną Malczyk, przygotowywali koliwo - tradycyjną postną potrawę, która poświęcana jest właśnie w pierwszy piątek Wielkiego Postu na pamiątkę cudu związanego z postacią św. Teodora Tyrona.
 
Potrawa składa się z gotowanej pszenicy, miodu, bakalii z dodatkiem cynamonu, cukru oraz sezamu, a efekt pracy uczniów mogli sprawdzić sokólscy parafianie, gdyż po jej poświęceniu rozdana była wszystkich wiernym uczestniczącym w wieczornej krestnej pieśni.
 
 
Adam Matyszczyk
Script logo